Herkomst van de naam "Van der Mee"

StartpaginaStartpagina    ZoekZoek    PrintPrint    Aanmelden - Gebruiker: anoniemAanmelden    Voeg bladwijzer toeVoeg bladwijzer toe
De herkomst van de naam Van der Mee

De herkomst van de naam Van der Mee en zijn varianten is nogal ingewikkeld en de vormen zijn afhankelijk van de verscheidene dialecten.

Vooreerst moeten we een duidelijk scheidingslijn trekken tussen de naam De Mee die in Belgi (en sporadisch in Nederland) voorkomt en Van der Mee. 

Het eerste. De Mee (Du Me) e.d. komt van een Latijns woord dat huis betekent. Dit woord komt ook voor in namen als Delmez (= van het huis). 

Het tweede, Van de(r) Mee hangt samen met het Middelnederlandse werkwoord maeijen van gras e.d. We kennen hierbij varianten als made, maad, maat, maath, meede, met, mee, miede, maai, mey, maey. 

De betekenis van al deze woorden is Weiland, wei, en wel speciaal: weiland dat niet afgegraasd wordt, maar dient als maailand, hooiland. Het plaatsje Made in de Langstraat heette vroeger Meede (1514) en in 1573 Mde. Het dorpje stond dus bij een hooiweide. Dit Mede kon gemakkelijk mee of mey worden. In Belgi ligt een plaatsje Meetkerke, dit is: een kerk in of bij de mee(t). In Zwitserland kennen we de Matterhorn. Dit is een bergtop met een bergweide. 

Er zijn overigens nog meer woorden die grasland kunnen aanduiden: weide, wede, wee, weze, wis, ooi, groes, paan, beemd, wine, ham (=omheinde weide). Herwijnen = leger-weide.

De verspreiding van de naam Van der Mee blijkt uit het volgende overzichtje:

        In zuidelijk Gelderland    : 75 maal o.a. Arnhem en Nijmegen

        In Noord-Brabant           : 73 maal o.a. in Schijndel(20) en Waalwijk(21)

        In Zuid Holland              : 82 maal

        In Noord-Holland           : 59 maal

Aantallen van namen dienen alleen om een globale indruk te geven van de verhouding tussen de varianten van de namen. De door mij opgegeven getallen zijn ook te oud om exact te zijn, want ze dateren van de volkstelling van 1947 (zie 16 delen van het Nederlandse Repertorium van Familienamen). 

Mee-namen komen niet zoveel voor, veel minder dan de variant Van der Mei, Van der Mey (deze in Gelderland 217 x). Ook de variant Vermey en Vermij komen voor. Maar Vermee heb ik niet kunnen vinden. Ver is de samentrekking van Van der. 

Van der Mee betekent dus: van de weide of : afkomstig uit de mee. (Made???) 

Frater F.K.M. Mars, 27 April 1994  

 

B.v.d.Z.